Kitri - potrawa dla biedaków warta króla


Kitri jest jedną z podstawowych potraw hinduskich. Zwana jest "posiłkiem biedaków", jednak jedzona jest przez wszystkie klasy społeczne. Być może ze względu na swoje właściwości odżywcze i składniki, które są łatwo dostępne we wszystkich częściach Indii.

Niestety nie byłam (jeszcze) w Indiach, ale z potrawami typu dahl spotkałam się podczas wizyt w Wiosce Kriszny na Woodstoku i kilku innych letnich festiwalach. Nie udało mi się dokładnie powtórzyć tamtego smaku, jednak moje kitri jest również smaczne i pożywne.
Dodaję do niego ser Paneer, duszone sezonowe warzywa i świeżą natkę pietruszki.

Kitri w Indiach jest daniem jednogarnkowym. Ja wolę jednak fasolę i ryż ugotować oddzielnie. Dzięki temu mogę kontrolować konsystencję każdego z nich oddzielnie.
Składniki potrzene na kitri (i nie tylko) znajdziecie w sklepach spożywczych w Wólce Kosowskiej

Składniki

Do gotowania fasoli
kubek łuskanej fasoli mung
1,5-2 cm korzenia kurkumy (może być łyżeczka suchej przyprawy)
łyżka masła
4 kubki wody
pół kubka mleka

Do ugotowania ryżu
pół kubka ryżu
pół łyżeczki soli
łyżka masła
2 kubki wody

Pasta pomidorowa
200 ml pokrojonych pomidorów (bez skórki)
1 cm korzenia imbiru
2 cm korzenia kurkumy
łyżka kuminu rzymskiego
zielona papryczka chilli
3 małe szalotki
2 średniej wielkości ząbki czosnku
łyżka masła ghee (klarowanego)

Warzywa sezonowe: fasolka szparagowa, kalafior, brokuł, jarmuż, cukinia lub inne, które nie rozpadną się po uduszeniu.

Jako dodatek: ser Paneer, sok z cytryny, natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Fasolę Mung dokładnie płuczemy na sitku. Zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła. Korzeń kurkumy cienko obieramy i ścieramy na tarce prosto do garnka z fasolą. Gotujemy całość na średnim ogniu aż fasola będzie bardzo miękka i wchłonie całą wodę (ok. 30 minut). Po ugotowaniu przekładamy fasolę do miski, dodajemy mleko i blendujemy na gładką masę.



2. Ryż dokładnie płuczemy na sitku. Zalewamy wodą i solimy. Gotujemy na średnim ogniu aż ryż wchłonie całą wodę. Następnie nakrywamy garnek pokrywką, zawijamy w koc i odstawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Dzięki temu ryż będzie miał bardziej aksamitną konsystencję.



3. Do zmiksowanej fasoli dodajemy ryż i całość mieszamy.

4. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło ghee. Dodajemy kumin rzymski i chwilę prażymy. Szalotkę i czosnek drobno siekamy i rozcieramy lekko nożem. Wsypujemy na patelnię. Dodajemy od razu papryczkę chilli (przekrojoną wzdłuż i wydrążoną z nasion) i smażymy 1-2 minuty. Następnie dodajemy starty imbir i kurkumę. Po minucie wlewamy pomidory i nakrywamy wszystko pokrywką. całość powinna się dusić 5-8 minut.

5. Do pomidorów dodajemy fasolę z ryżem i chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy całość z ognia.

Przed podaniem dodajemy duszone warzywa, smażony ser Paneer, sok z cytryny oraz natkę pietruszki.

Do kitri pasują wszelkiego rodzaju chlebki podpłomykowe i jogurt lassi.

Smacznego!


Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

0 komentarze:

Prześlij komentarz