Tajska zupa kokosowa - Tom Yum


Tom Yum to obok zupy z zielonego i czerwonego curry najpopularniejsze tajskie danie. Jednak w samej Tajlandii zupy te częściej serwowane są w restauracjach dedykowanych turystom niż w przydrożnych garkuchniach, w których dominują różnego rodzaju noodle soup, z wkładką z wieprzowiny. Jednak, z racji swojej popularności,Tom Yum jest jednym z podstawowych przepisów, których można się nauczyć podczas kursów gotowania. Miałam przyjemność uczestniczyć w takim kursie w mieście Chiang Mai, które uważane jest za kulinarną stolicę Tajlandii.
Noodle soup w Pai


Przepis, który za chwilę poznacie pochodzi właśnie z książki z przepisami z tego kursu. Niektóre składniki możemy zastąpić łatwiej dostępnymi w naszym kraju, np. grzyby słomkowe - boczniakami czy nawet pieczarkami.



Są jednak dwa składniki, bez których zupa ta nie może się obejść i warto ich poszukać. Są to świeża trawa cytrynowa i liście limonki kaffir. Liście najlepiej kupić mrożone, ponieważ po rozmrożeniu łatwo możemy pozbyć się nerwu głównego.

Składniki

400 ml domowego mleka kokosowego (jeżeli używamy mleka z puszki należy je zmieszać z 200 ml ciepłej wody)
0,5 cm galangalu pokrojonego w plasterki (można zastąpić imbirem)
2 kłącza trawy cytrynowej
pojedyncza pierś z kurczaka lub 6-8 średniej wielkości krewetek
6 grzybów słomkowych (lub 4 boczniaki/pieczarki)
2-7 czerwonych ostrych papryczek chilli
3 małe szalotki
4-6 pomidorków koktajlowych
2 liście limonki kaffir
jedna łyżka pasty Tom Yum
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka sosy rybnego (można zastąpić sojowym)
świeże listki kolendry do dekoracji

Przygotowanie: 

1. Galangal cienko obieramy i kroimy w plasterki.

2. Trawę cytrynowa obieramy z twardych łupin i kroimy w czterocentymetrowe kawałki. Aby trawa lepiej oddała swój aromat, przed pokrojeniem można kłącza zgnieść trzonkiem noża.

3. Pierś z kurczaka kroimy w plastry grubości 0,5 cm (surowe krewetki obieramy, czyścimy).

4. Grzyby kroimy w słupki.

5. Liście limonki kaffir łamiemy na pół wzdłuż głownego nerwu i usuwamy cały nerw z obu części liścia. Dzielimy liście na pół.





6. Mleko kokosowe wlewamy do wysokiego rondla, dodajemy kawałki korzenia galangalu i trawy cytrynowej. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia.

7. Do gotującego się mleka dodajemy kawałki kurczaka (lub krewetki). Czekamy aż zupa się zagotuje.

8. Po 2-3 minutach dodajemy grzyby, liście limonki, papryczki chilli, szalotki i pastę Tom Yum. Gotujemy kolejne 4-5 minut.

9. Zdejmujemy zupę z gazu i dodajemy sok z limonki oraz sos rybny. Ważne aby nie zagotować tych dwóch składników, ponieważ zupa zmieni smak.

10. Podajemy posypane świeżą kolendrą.

Jeżeli chcecie żeby zupa była ostrzejsza, papryczki chilli przed dodaniem do zupy można zgnieść trzonkiem noża. Jeżeli ma być łagodniejsza, papryczki należy przekroić na pół i pozbyć się nasion.

W większości tajskich zup znajdują się "niejadalne" składniki, które po prostu odkładamy z talerza. W Tom Tum są to liście kaffir, kłącza trawy cytrynowej, kawałki chilli i imbiru.

Smacznego!


Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

0 komentarze:

Prześlij komentarz