Domowe mleko kokosowe


Mleko roślinne jest cudowną alternatywą dla tradycyjnego mleka krowiego czy koziego. Jednak warto je robić nie tylko jeśli jesteśmy weganami czy cierpimy na nietolerancję laktozy. Jest po prostu pyszne i zdrowe.

W Azji mleko kokosowe przygotowywane jest ze świeżych kokosów za pomocą specjalnych pras.
Produkcja mleka kokosowego na targu w Chiang Mai

Można też napić się świeżej wody kokosowej, prosto z młodego, zielonego kokosa.


Dziś chciałabym Wam pokazać jak możecie przygotować sobie równie smaczne mleko z wiórków kokosowych.

Składniki:

100 gram ekologicznych wiórków kokosowych (ważne aby w składzie były tylko wiórki kokosowe, bez siarczanów)
1 litr ciepłej wody

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe wsypujemy do blendera.

Dolewamy pół litra wody i miksujemy na wysokich obrotach 3 minuty.

Przelewamy wiórki z wodą przez gęste sitko.

Przeciśnięte wiórki jeszcze raz przekładamy do blendera.

Dolewamy pół litra wody i ponownie miksujemy 3 minuty.

Cedzimy wiórki przez gęste sitko.

Otrzymujemy ok 800 ml. mleka kokosowego, które możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

0 komentarze:

Prześlij komentarz