Energia z nasion



Skoro już jestem w temacie nasion chciałam Wam zaprezentować jeden z moich ulubionych przepisów na drugie śniadanie. Nasiona szałwi hiszpańskiej, lepiej znane jako Chia, moczone w mleku kokosowym z owocami. 

Chia używam już od dawna i właśnie w tej postaci gości na naszym stole najczęściej. Jest to jedna z najzdrowszych roślin na świecie i choć pojawiają się głosy krytyki, mówiące że długi czas transportu ma zły wpływ na wartości nasion, to i tak uważam że warto spróbować tej kokosowej galaretki wyglądającej jak skrzek żaby :). Konsystencją namoczona chia przypomina nasze rodzime siemię lniane. 

Pochodzi z Ameryki Południowej. Już Majowie i Aztekowie uważali ją za ważny składnik diety, który nie tylko pozwalał na utrzymacie wysokiej kondycji ale też poprawiał pracę mózgu. Nic dziwnego że chia w języku starożytnych majów to SIŁA. 

Nasiona bogate są w błonnik, który pozytywnie wpływa na nasz metabolizm i zmniejsza uczucie głodu oraz tłuszcze Omega-3, które mają pozytywny wpływ na nasz wygląd oraz obniżają ryzyko zawału serca. Zawiera też duże ilości wapnia i żelaza zaspokajając dzienne zapotrzebowanie na te minerały. Przy takim bogatym składzie ma jednocześnie bardzo mało kalorii, więc możemy ją bez obaw włączyć do naszej codziennej diety.

Ponieważ chia i mleko kokosowe są nieco mdłe lubię dodać do tego owoc o konkretnym smaku, czyli np. kiwi. 

Przepis (porcja dla 2 osób):
  • 100  ml mleka kokosowego z puszki lub 200 ml własnego
  • 100 ml ciepłej wody (jeżeli używamy własnoręcznie przygotowanego mleka wodę pomijamy)
  • 4-5 łyżek Chia
  • łyżeczka ksylitolu lub miodu lub syropu klonowego czy agawy.
  • 2 sztuki kiwi

Mleko kokosowe z puszki mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy ksylitol i wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy Chia i dokładnie mieszamy. Najlepiej użyć do tego trzepaczki ponieważ nasiona potrafią zbić się w trudną do wymieszania bryłkę. 
Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
W miarę możliwości warto po godzinie jeszcze raz zamieszać aby rozbić ewentualne grudki.
Rano rozdzielamy naszą "galaretkę" na dwie porcję i dodajemy kiwi pokrojone w kostkę.


Smacznego!


Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

0 komentarze:

Prześlij komentarz