Tapenada - pasta z oliwek w dwóch odsłonach


Tapenada jest prostą i szybką pastą idealną do grzanek, krakersów, a nawet jako dodatek do makaronu. Można ją długo przechowywać w lodówce, więc możemy stosować ją wymiennie z innymi, "długoterminowymi" pastami, jak np. hummus.

Najważniejsze w tapenadzie są oczywiście oliwki, dlatego powinny być dobrej jakości. Warto też od razu kupić oliwki bez pestek, ponieważ drylowanie nie należy do najłatwiejszych czynności.

Tapenadę zieloną i czarną robi się identycznie. Jedyną różnicą jest kolor oliwek jakich użyjemy.

Składniki:

1 szklanka oliwek (zielonych lub czarnych)
łyżka kaparów
2-3 fileciki anchovies
ząbek czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka soku z cytryny
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Do blendera wrzucamy oliwki, kapary, anchovies oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy łyżkę oliwy i dokładnie blendujemy.

2. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Teraz wystarczy wszystko dobrze wymieszać. Możemy dolać jeszcze oliwy aż całość dokładnie się połączy i będzie miała konsystencję pasty. Ilość oliwy zależy od tego, jak dokładnie odcedziliśmy z zalewy oliwki i kapary. Jeżeli przedostało się dość dużo wody, nie będziemy potrzebować tak dużo oliwy.

3. Przekładamy tapenadę do słoiczka i zalewamy oliwą.

4. Pastę odstawiamy na kilka godzin i gotowe.

Smacznego!

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

0 komentarze:

Prześlij komentarz