Bliski Wschód
hummus
Kuchnia
kuchnia arabska
kuchnia izraelska
pasta do chleba
przepisy
slow food
śniadanie
Hummus - danie, które łączy narody
Hummus to danie, do którego prawa uzurpuje sobie chyba najwięcej krajów na świecie. Jest flagowym daniem Izraela, jak i wielu krajów arabskich północnej Afryki. Mimo że kraje te toczą ze sobą odwieczną walkę, to dla mnie mają więcej cech wspólnych niż różnic. A tym co je najbardziej dzieli jest ... religia. Jednak nie jest to blog polityczny więc nie będę drążyć tego tematu.
Hummus jest bardzo wdzięcznym daniem. Można go długo przechowywać, podawać na różne sposoby. Na śniadanie jako pasta do chleba, na obiad z jajkiem, pieczonym bakłażanem czy kolację, z kawałkiem pity. Może też być bazą kolejnych wersji, np. różowej z burakiem, zielonej ze szpinakiem czy czerwonej z suszonymi pomidorami.
Sekretem idealnego hummusu jest dodanie lodowatej wody. Dzięki temu hummus nabiera właściwej konsystencji, staje się jaśniejszy, aksamitny i puszysty.
Ważna jest również dobrej jakości pasta tahini. Warto ją kupić w arabskich lub izraelskich sklepach. Można też zrobić ją samemu ale jeszcze nie próbowałam. Ilość tahini zależy od naszych upodobań. Ja nie przepadam za zbyt mocnym smakiem sezamu, więc dodaję jej nieco mniej niż w większości przepisów.
Tu podaję przepis na podstawową wersję, jaką ja najbardziej lubię.
Przepis na hummus
Składniki:
szklanka ciecierzycy
2 łyżki pasty tahini
ząbek czosnku
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki lodowatej wody
Przygotowanie hummusu:
1. Ciecierzycę wsypujemy do dość dużej miski. Zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę sody i odstawiamy na całą noc do namoczenia. Wody powinno być ok 1 cm. powyżej poziomu ziaren.
2. Po całonocnym moczeniu cieciorka powinna przynajmniej podwoić swoją objętość. Ciecierzycę płuczemy, ponownie zalewamy wodą (znów wody powinno być ok 1 cm powyżej ziaren) i gotujemy 30-40 min aż ziarna będą miękkie (ziarno po ściśnięciu w palcach powinno łatwo dać się rozetrzeć).
3. Odcedzamy ugotowaną cieciorkę i płuczemy na gęstym sicie. Dzięki sodzie część "skórek" z ziaren powinna się oddzielić więc można je również usunąć. Nie jest to jednak problem jeżeli zostaną. Ja najczęściej zbieram tylko wierzchnią warstwę.
4. Przesypujemy ziarna do blendera.
5. Dodajemy pastę tahini, wyciśnięty ząbek czosnku, sól i sok z cytryny.
6. Wszystko razem miksujemy 3 minuty, aż pasta będzie gładka.
7. Nie przerywając mieszania dolewamy lodowatą wodę. W tym momencie humus powinien stać się jeszcze bardziej gładki i jaśniejszy. Dodajemy wodę aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Powinien być dość rzadki, jednak mieć stałą konsystencję (nie spływać z łyżki).
Hummus przekładamy do słoika tak, aby nie było w nim powietrza. Zalewamy wierzch oliwą. Cała powierzchnia powinna być pokryta oliwą aby hummus nie spleśniał. Trzymamy w lodówce.
Smacznego!
ABOUT THE AUTHOR
Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible
0 komentarze:
Prześlij komentarz