Mango lassi, mango shake, koktajl z mango


O mango pisałam już przy okazji przepisu na mój ulubiony tajski deser Mango Sticky Rice. Dzisiaj dużo łatwiejsza i szybsza propozycja - koktajl, lassi czy shake z owoców mango.




Wszystkie te napoje mają podobną bazę, czyli owoce i jogurt. Różnią się stopniem słodkości oraz przyprawami. Indyjskie lassi jest mniej słodkie i bardziej korzenne (dzięki dodatkowi kardamonu) niż dosładzany tajski mango shake (z dodatkiem słodzonej wody).

Składniki na 2 szklanki mango lassi

mango
200 ml jogurtu
100 ml mleka
2 gałązki mięty
pół łyżeczki kardamonu
łyżeczka miodu

Przygotowanie:

1. Mango cienko obieramy i oddzielamy od pestki

2. Miętę płuczemy i odrywamy listki.

3. Do miksera wlewamy jogurt, mleko, dodajemy mango, miód, miętę i kardamon.

4. Miksujemy wszystkie składniki.

5. Podajemy schłodzone, posypane mielonym kardamonem.

Smacznego!

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

0 komentarze:

Prześlij komentarz